Fasader fra Kristiansand
 Panorama-foto til 3D og Google Earth
 Fra foto til 3D - av Bjørn Kåre Nilssen, Kristiansand

Det er flere måter å gå fram på for å gjøre om foto til 3D. En metode jeg bruker ganske mye er såkalt fotogrammetri, hvor man bruker flere bilder tatt fra forskjellige vinkler av samme objekt. Ut fra disse bildene kan man lage veldig mål-nøyaktige 3D-modeller. En annen metode er den som er vist her, hvor man rett og slett modellerer rett ut fra fotografiet, som i dette tilfelle fungerer nærmest som et veggoppriss. Med vanlige foto med mye perspektiv er det ikke fullt så rett fram...
Og så legger man rett og slett fotoet på som tekstur. På denne måten kan man laget meget forenklede 3D-modeller, som fortsatt kan se veldig realistiske ut - ihvertfall på litt avstand..
I disse eksemplene er det brukt SketchUp for modellering.
Det er gjort veldig kjapt, slik at f.eks. biler og andre ting som søppeldunker etc fortsatt er med på bildene. For å få dette bra bør slikt redigeres ut av original-bildet. Det samme gjelder materialer på bakken, sidevegger osv.
Bygningene er ikke "korrekte" på baksiden. Da jeg ikke har tilgang til informasjon om hvordan de ser ut på baksiden har jeg bare kopiert inn en speilvendt fasade. Takhøyder og vinkler er heller ikke korrekte, da jeg heller ikke har tilgang til disse data, men måtte ta det på øyemål.
Men det er fullt mulig å gjøre dette ganske så presist.

Har du ikke Google Earth installert? Gå til http://earth.google.com/earth4.html for å hente nyeste versjon. Man trenger versjon 4 (beta) for å se teksturer på 3D-modeller.
Her er bildet, ppo01, overført til en enkel modell.
Den speilvendte kopien sees i bakgrunnen
Og den samme modellen med tekstur lagt på.
Det blir straks mer realistisk..
Litt justert modell fra en annen vinkel
Med en liten trapp og litt forsenket døråpning.
Her er modellen lagt inn på rett plass i Google Earth.
I Gyldenløvesgate, mellom Kronprinsensgt og Holbergs.
Tettere innpå
Fortsatt i Google Earth.
Fra en annen vinkel
I Google Earth.
Dersom du har Google Earth installert kan du klikke her for å hente ned .kmz-filen og automatisk åpne den i Google Earth.
Dersom den ikke vil åpne automatisk kan du lagre den til disk, og starte den derfra.
Med slike virkemidler kan man faktisk lage ganske realistiske og presise 3D-modeller av en hel by.
Og hvis man har penger og server-kapasitet kan man streame data slik at man kan håndtere store datamengder, også kombinert med GIS- og andre data.
Google Earth har faktisk enormt potensiale, og det er jo ganske imponerende at man kan fly fra hvor som helst på kloden, som f.eks. fra Manhattans skyskraperjungel, og rett til Posebyen...

For ordens skyld må jeg nevne at all uautorisert bruk av ovenstående bilder er forbudt i henhold til norsk og internasjonal lov.
Siden sist oppdatert 4.12.06 - Bjørn Kåre Nilssen.